Innerlijke ruimte centraal in het model. Als je genoeg innerlijke ruimte hebt, dan kun je er zijn voor mensen in je omgeving. Je kunt dan naar hen luisteren en écht horen wat ze zeggen. Het vraagt namelijk iets van je om naar andere mensen te luisteren en kijken. Het kost energie en werkt misschien door op je emoties. Daarom is het belangrijk om weer terug naar jezelf te keren om weer even op te laden. Leget noemt dit de innerlijke ruimte; een plek ín jezelf waar je naartoe kunt gaan om weer in balans te komen.
Hoe maak je innerlijke ruimte?
Leget stelt dat als je geen innerlijke ruimte hebt, je geen verbinding kunt maken met de ander. Het is dus belangrijk om te leren om naar je eigen innerlijke ruimte te gaan. Dat kan op verschillende manieren. De één doet dit met humor. Bijvoorbeeld door even te lachen met collega’s. De ander kiest ervoor om tijdens de pauze een lekkere wandeling te gaan maken. Of om na het werk even te ontspannen met een muziekje of meditatie. Dit is heel persoonlijk. Wanneer je stil staat bij je eigen ruimte kun je dus contact maken met anderen.
Spanningsvelden
Het diamantmodel helpt om te praten over spanningsvelden die voelbaar zijn rondom sterven en palliatieve zorg. De spanningsvelden zijn de vijf thema's die rondom de innerlijke ruimte in het model staan. Door de spanningsvelden aan te raken, kan er bij iemand ruimte worden geschept om het leven los te laten. Ze geven de ander dan ook innerlijke ruimte. Je kunt pas over de spanningsvelden praten als je zelf innerlijke ruimte hebt om contact te maken. Dat is dus de eerste stap. We lichten de vijf spanningsvelden toe met tips hoe we binnen Amaliazorg aandacht kunnen besteden aan elk spanningsveld. Lees meer over:
De komende tijd volgen de andere onderwerpen van het diamantmodel nog op deze pagina.