2024 in vogelvlucht en een vooruitblik op 2025

We zetten een aantal mijlpalen van 2024 in vogelvlucht op een rijtje en blikken soms ook al vooruit naar enkele mijlpalen in 2025.

Logo

Na vele jaren trouwe dienst was het tijd voor een nieuw, warmer logo voor Amaliazorg dat beter past bij de missie, visie en kernwaarden die in de loop der jaren aangepast zijn. Samen leven kleur geven en belevingsgerichte zorg zijn de basis van de warme aandachtige aanpak waar Amaliazorg om bekend staat. Ook de historie en de prachtige panden met ruime tuinen hebben een plek gekregen in het logo. Het logo straalt nu ook uit waar wij voor staan met z’n allen.

Nieuwe naam

Het verzorgingshuis bij Hof van Bluyssen heeft een nieuwe naam gekregen, namelijk Vlindervelden En dat is niet de enige verandering. Want we richten ons voortaan specifiek op bewoners met dementie (VV5), dit geldt voor nieuwe bewoners. Zij kunnen bij ons in een open setting wonen. Ook zijn we aan het einde van het jaar gestart met een inloophuiskamer voor deze bewoners waar zij op behoefte naar toe kunnen gaan
voor een activiteit, gezelligheid of een gesprek. 

Aanbod Amalia Vitalia uitgebreid

Het vitaliteitsprogramma Amalia Vitalia voor medewerkers is uitgebreid met massages, een thuiswerkbox, voedingsadvies door een diëtist, een gezondheidscheck en een beeldschermbril. Alle medewerkers kunnen één keer per jaar kiezen uit een ruim aanbod van vitaliteitsdiensten of -producten.

Nieuwe dienstkleding

Het was ook hoog tijd voor een update van onze dienstkleding. Een enthousiaste werkgroep heeft geluisterd naar de wensen van onze medewerkers en met zorg een nieuwe collectie uitgekozen. Inmiddels schitteren al onze collega’s die in dienstkleding werken in hun gloednieuwe outfits. Op de afdelingen zien we steeds vaker matchende schoenen en petten. Of valt dat ons nu pas op?

Netwerkparticipatie

Amaliazorg heeft deelgenomen aan een regionale werkgroep om een toekomstvisie voor mantelzorgbeleid te ontwikkelen, vooruitlopend op de verwachte krapte op de arbeidsmarkt. Dit nieuwe beleid benadrukt de rol van het netwerk van bewoners in hun zorg en welzijn. De uitrol van dit beleid start met een theatervoorstelling om netwerkparticipatie te bespreken en bewustwording te creëren. Er is een folder met tips ontwikkeld voor het netwerk van bewoners. Deze wordt gebruikt tijdens het welkomstgesprek welzijn. Catharinenberg en Hof van Bluyssen zijn inmiddels gestart met netwerkparticipatie. We nodigen iedereen in het netwerk van een bewoner uit om bij te dragen aan het kleur geven aan het leven van de bewoners. Dit kan assisteren bij zorgmomenten zijn, helpen bij activiteiten of het in stand houden van tradities. Elke helpende hand is welkom om extra’s te kunnen bieden.

Bewoners tegenkomen op straat?

In 2025 wil Amaliazorg bij al haar locaties maximale verantwoorde veilige vrijheid voor bewoners met dementie realiseren. Dat betekent dat de gesloten deuren met codesloten dan verleden tijd zijn. De landelijke Wet zorg en dwang (Wzd) schrijft voor om zo min mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen. Dit past ook bij de visie van Amaliazorg om warme belevingsgerichte zorg te bieden voor alle bewoners. Leven in verantwoorde veilige vrijheid is daar een onderdeel van.

Amaliazorg is al twee jaar bezig met de programmalijn Verantwoorde Veilige Vrijheid. Dit vraagt om loslaten en omdenken. Amaliazorg heeft al diverse stappen gezet op weg naar open deuren. Dat betekent dat je op straat in Asten, Mariaheide, Oirschot en Oisterwijk bewoners van Amaliazorg tegen kunt komen die alleen op pad zijn. In 2024 zijn er stappen gezet om de deuren vaker te openen, in 2025 gaan we hiermee verder. Iedere afdeling heeft hierbij eigen uitdagingen en zet op eigen tempo hierin stappen om uiteindelijk in 2025 tot maximale verantwoorde veilige vrijheid voor elke bewoner te komen.

Top op ZorgkaartNederland

Voor de vierde keer op rij staat Amaliazorg in de top van best gewaardeerde verpleeghuizen van Nederland volgens ZorgkaartNederland. We kregen in 2023 maar liefst 117 waarderingen met een gemiddelde van 9,4. In maart 2024 kwam ZorgkaartNederland ons in het zonnetje zetten vanwege deze prestatie. In het jaarlijkse clienttevredenheidsonderzoek waardeerden de naasten van bewoners ons in 2024 met gemiddeld een 9,2. Resultaten waar we heel trots op zijn.

PREZO-keurmerk verlengd

In november 2024 vonden PREZO-audits plaats. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door Perspekt. We zijn ontzettend trots dat op alle locaties het PREZO-keurmerk behouden blijft. Tijdens de audit wordt de kwaliteit van zorg, welzijn en wonen gemeten en inzichtelijk gemaakt. Het verlengen betekent dat erkend wordt dat wij ons inzetten om aan de meest recente kwaliteitseisen in de zorg te voldoen. We hebben complimenten en adviezen gekregen. Die adviezen pakken we uiteraard op of hebben we al opgepakt.

Uitrol ‘Anders werken’

Op Kempenhaeve zijn we al enige tijd met ‘Anders werken’ gestart. Dit betekent dat de huishoudelijk medewerkers onderdeel zijn van het zorgteam en dat zij meer directe ondersteuning geven aan bewoners en collega’s op de afdeling. Hun functienaam is daarom niet meer passend, zij heten voortaan afdelingsassistent. Huiskamermedewerkers worden vervolgens Huiskamermedewerker Plus, zodat zij de zorgmedewerkers beter kunnen ondersteunen. Zij worden geschoold zodat zij zich bekwaam voelen om te ondersteunen en om Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen uit te voeren zoals helpen bij het aankleden van een bewoner.

Afdelingsassistenten, Huiskamermedewerkers Plus en zorgmedewerkers werken samen om de zorg rondom bewoners zo goed als mogelijk te regelen. Zij kijken samen wie welke taken oppakt om kleur te geven aan de dag van bewoners. Dit kan per afdeling anders zijn. De afdelingsassistent kan bijvoorbeeld drankjes schenken, iemand helpen met eten, kamers opruimen na de ochtendzorg, bedden opmaken en verschonen, een bewoner naar de kapper brengen of bewoners op de gang opvangen als ze merken dat deze onrustig zijn. De nieuwe werkwijze heeft bij Kempenhaeve geleid tot meer werkplezier en hechtere teams. Bij Catharinenberg zijn in 2024 drie afdelingen zo gaan werken, 2 andere afdelingen starten hier in 2025 mee. Ook bij Van Haarenstaete wordt in 2025 gestart met deze manier van werken.

Snoezelruimte

Na Van Haarenstaete, Catharinenberg en Hof van Bluyssen heeft nu ook Kempenhaeve een aparte snoezelruimte. Zo’n ruimte is vooral geschikt voor bewoners met vergevorderde dementie. Zij kunnen vaak zeer beperkt deelnemen aan gezamenlijke activiteiten op de woongroep. Contact maken wordt steeds moeilijker, maar zij reageren vaak wel goed op prikkeling van bepaalde zintuigen. Dit activeren van de zintuigen wordt snoezelen genoemd. Ook voor andere bewoners is deze ruimte geschikt en deze kan ook door bewoners met familie gebruikt worden als activiteit. De snoezelruimte heeft als thema ‘natuur’. De ruimte is aangekleed met natuurpanelen, een fijne zithoek, muziekmogelijkheid, licht en geur. Zo worden alle zintuigen geprikkeld. Alle elementen zijn gericht op en bestemd voor bewoners met dementie.

Interne verbouwing & nieuwbouwplannen

Bij Blijendaal is gestart met de interne verbouwing van het kloostergedeelte. In de loop van 2025 wordt dit opgeleverd. Er komen 9 zorgappartementen op de eerste verdieping waar de zusters Karmelietessen uit Arnhem hun intrek gaan nemen. Op de begane grond komen ondersteunende ruimtes zoals een keuken, refter en ontmoetingsruimte. In 2025 dienen we de nieuwbouwplannen voor het verpleeghuisgedeelte van Blijendaal in bij de gemeente. Bij Van Haarenstaete willen we dat ook doen. Daar willen we aan de achterzijde van het pand op de huidige parkeerplaats een uitbreiding van de locatie realiseren.

Van Leefplein naar De Ontmoeting

Sommige locaties hadden een leefplein, terwijl andere locaties een kleine vorm van een leefplein of nog geen leefplein hadden. Amaliazorg wilde hier meer gelijkheid in aanbrengen. Een werkgroep heeft gekeken hoe dit vorm kon krijgen door de volgende vragen mee te nemen:

  • Wat verstaan we onder een leefplein?
  • Hoe past het in de visie van Amaliazorg?
  • Hoe kijken we naar welzijn?

Daaruit is De Ontmoeting ontstaan. Een naam die bedacht is door twee collega’s via een prijsvraag. De Ontmoeting is een plek waar mensen met dezelfde interesses samenkomen en waar activiteiten buiten de afdelingen plaatsvinden. Hier kan iedereen die langskomt gewoon meedoen. Het draait allemaal om het ontdekken van nieuwe contacten, het ontmoeten van anderen met dezelfde interesses en het samen maken van mooie momenten gedurende de dag. Elke locatie is hier het afgelopen jaar mee aan de slag gegaan.

Dagbesteding met ruime openingstijden en logeerkamer

Van Haarenstaete biedt sinds dit jaar dagbesteding met ruime openingstijden, van 8.00 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ‘s avonds, zeven dagen per week. Deze dagbesteding helpt ouderen langer thuis te wonen door hen een gestructureerde en zinvolle daginvulling te bieden. Ouderen kunnen deelnemen aan diverse activiteiten en genieten van gezamenlijke maaltijden. De begeleiding wordt verzorgd door vaste medewerkers en vrijwilligers. Dit initiatief ontlast ook mantelzorgers, die zo meer tijd voor zichzelf krijgen. Sinds dit jaar heeft Van Haarenstaete ook een logeerkamer. Deze wordt regelmatig gebruikt voor enkele dagen of soms een langere periode. Ook dit ontlast naasten en maakt een eventuele verhuizing makkelijker voor de toekomstige bewoner en zijn of haar naasten.