Acht vragen aan miMakker Jikke
Wie is miMakker Jikke?
“In het dagelijks leven heet ik Rianne Jeurninck. Na vele jaren in de kinderopvang gewerkt te hebben wilde ik kijken welke deuren er nog meer voor me open konden. Ik ging op zoek naar iets vanuit intuïtie en in verbinding met anderen. Via via kwam ik in aanraking met een miMakker. Na een (be)proefdag was ik om: spelen, contact maken, puur, een glimlach bij de mens met dementie en bij mezelf. Er volgde een opleiding van ruim een jaar.”
Wanneer ben je bij Van Haarenstaete begonnen?
“Eind september 2021 had ik mijn laatste stage en begin november kon ik beginnen als miMakker bij Van Haarenstaate. Wat een bofkont ben ik. Ik mag werken op een mooie locatie in mijn 'achtertuin', waar ik voel dat de mens gezien wordt, omdat welzijn hoog op de agenda staat. Al is het maar 3 uurtjes per week, het is erg leuk. Daarnaast heb ik een invalcontract als huiskamermedewerker bij Van Haarenstaete. Zo leer ik de bewoners ook op een andere manier kennen en heb ik meer contact met collega's.”
Wat is een miMakker eigenlijk?
“Een miMakker is een contactclown voor mensen met dementie, een maatje van de bewoner. miMakker staat voor "mijn makker/maatje". Een miMakker heeft een rode neus. De neus is het kleinste maskertje ter wereld. Een maskertje dat uitnodigt tot contact, openheid en speelsheid.”
Waarom heb je voor de naam Jikke gekozen?
“De naam Jikke kwam ik op een geboortebord tegen op Ameland. Hij staat voor mij voor een verkorting van JA, IKKE!! Een clown zegt overal ja tegen. En ik mag meer ja tegen mezelf zeggen. Het herinnert me eraan dat ik meer bij mezelf mag blijven en er van daaruit voor een ander kan zijn.”
Kun je miMakker Jikke omschrijven?
“Mijn miMakker is een deel van mezelf, een versterking van bepaalde karaktertrekken. Tijdens het omkleden, maak ik me leeg en kruip ik in deze nieuwsgierige, soms ondeugende of domme karaktertrekken, inclusief houding, beweging, ademhaling en stem.”
Wat is belangrijk om contact te maken?
“Een leeg hoofd en een open houding zijn essentieel, dan pas word je opgemerkt en ontstaat er een open contact met de bewoners. Verder is in contact belangrijk dat de bewoner even aan me kan wennen. Als ik direct in hun veilige plek / aura kom, dan voelt het alsof ik me opdring. De bewoner sluit zich dan en er is dan geen contact mogelijk. Daarom kom ik vaak achterstevoren een huiskamer binnen en bewonder ik eerst even de ruimte. Ik ga pas in contact als ik een reactie opmerk, want dat is voor mij een uitnodiging tot contact.”
Voor welke bewoners is contact met de miMakker geschikt?
“De miMakker kan ingezet worden voor elke bewoner, maar vooral voor bewoners die minder taal tot hun beschikking hebben. Of een bewoner die emotioneel in de war is. In contact stem ik zoveel mogelijk af op de bewoner, op het niveau, de energie, de emotie. Contact is zoveel meer dan tegen elkaar praten. Voor contact is praten vaak niet eens nodig, de bewoner hoeft ook niet alert of wakker te zijn.”
Wat vind je het mooiste aan miMakker zijn?
“Het allermooiste aan het werk vind ik de onverwachte glimlach, de creatieve gedachtewereld van de mens met dementie. Voor de bewoner ben ik niet iemand die het beter weet of voor hem komt zorgen. Ik ben een maatje dat soms zelfs geholpen moet worden. Dat geeft de bewoner weer regie. Ook al is het contactmoment wellicht snel vergeten; het fijne gevoel dat door het contact ontstaat blijft!”
Meer weten over miMakkers? Kijk op mimakkus.nl