In veel verpleeghuizen wonen mensen met dementie vaak nog achter gesloten deuren. Dit betekent dat hun bewegingsvrijheid beperkt is, terwijl dit officieel niet zomaar mag. Dit komt voort uit de Wet zorg en dwang in Nederland, die stelt dat mensen met dementie vrijheid moeten hebben, tenzij dit ernstige nadelen heeft. Steeds meer verpleeghuizen, waaronder Amaliazorg, openen hun deuren. Dit past ook bij de visie van Amaliazorg om warme belevingsgerichte zorg te bieden voor alle bewoners. Leven in maximale vrijheid is daar een onderdeel van. Maar is er wetenschappelijk bewijs voor dat het openen van de deuren goed is voor de gezondheid van bewoners?
Er zijn verschillende studies uitgevoerd om te begrijpen hoe bewegingsvrijheid de gezondheid van mensen met dementie beïnvloedt. Deze studies laten zien dat meer bewegingsvrijheid vaak leidt tot betere gezondheid en welzijn. Bijvoorbeeld, een vrij toegankelijke tuin kan bijdragen aan een gevoel van waardigheid en mentaal welzijn.
Vragen bij open deuren
Het openen van deuren roept vaak vragen op over de balans tussen vrijheid en veiligheid. Het is belangrijk om te weten hoe bewegingsvrijheid de gezondheid van mensen met dementie beïnvloedt. Dit kan helpen om de vragen te verminderen. Daarom zijn er verschillende studies gedaan. Gezondheid wordt daarbij gezien als ‘positieve gezondheid’, wat betekent dat het gaat om een betekenisvol leven met nadruk op veerkracht, eigen regie en aanpassingsvermogen.
Positieve effecten van open deuren
Uit literatuuronderzoeken blijkt dat meer bewegingsvrijheid in verpleeghuizen vaak leidt tot:
- Meer sociaal contact en autonomie: Bewoners hebben vaker contact met anderen en kunnen zelf keuzes maken over hun dagelijkse activiteiten. Dit bevordert hun sociale interacties en gevoel van zelfstandigheid.
- Minder vallen: Bewoners die meer bewegingsvrijheid hebben, vallen minder vaak. Dit komt doordat ze actiever zijn en hun balans beter behouden.
- Beter denken: Regelmatige beweging en vrijheid helpen de hersenen beter te werken. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een verbeterde concentratie.
- Gelukkiger, minder onrust en minder medicijngebruik: Bewoners voelen zich gelukkiger en minder gestrest wanneer ze meer vrijheid hebben. Dit verhoogt hun algehele welzijn en levenskwaliteit. Dit vermindert de noodzaak voor medicatie.
Er is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen hoe bewegingsvrijheid de gezondheid van mensen met dementie verbetert. Dit helpt om passende zorg te bieden en de leefomgeving in verpleeghuizen te verbeteren. Wij blijven de resultaten volgen.
Bron: Bewerking van een artikel in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde ingediend door de Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo, Tilburg University. Auteurs zijn drs. Suzan van Liempd, dr. Sascha Bolt en Prof. dr. Katrien Luijkx. Lees het volledige artikel.