Familie & mantelzorgers
Mantelzorgers en familie vervullen een belangrijke rol binnen de kleinschalige woonvormen van Amaliazorg. Familie neemt een belangrijke plaats in bij de belevingsgerichte woongroepen en is de hele dag welkom.
Van Haarenstaete richt zich op ouderen met dementie. Belevingsgericht groepswonen in het verpleeghuis is hierbij het uitgangspunt. Dit betekent wonen, zoveel mogelijk zoals u dat thuis gewend bent in een huiselijke omgeving in het dorpshart van Mariaheide (Veghel). Van Haarenstaete heeft drie wooneenheden belevingsgericht groepswonen voor bewoners met dementie. Zij wonen in het prachtige voormalige klooster en kunnen gebruik maken van de prachtige tuin.
Bij belevingsgericht groepswonen creëren we een vervangende thuissituatie voor bewoners. Herkenbare aspecten van het wonen, zaken die herkenbaar zijn voor bewoners en passen bij hun levenswijze komen terug in het dagelijks leven in het verpleeghuis. Daarnaast houdt een vast team medewerkers zoveel mogelijk rekening met de individuele leefwijze en wensen van bewoners.
Het dagelijkse leven op de woongroep speelt zich in hoofdzaak af in de gezamenlijke huiskamer. Daar wordt samen gegeten, koffie en thee gedronken, etc. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer met badkamer. De kamers hebben een (inbouw-)kast, zijn gestoffeerd en standaard voorzien van een hoog-/laagbed. Bewoners en hun naasten richten de slaapkamer naar eigen smaak en met eigen meubels in. Dit geeft mogelijk herkenning en daarmee een gevoel van thuis en veiligheid. Voor de herkenbaarheid is het belangrijk dat er, naast meubels, ook persoonlijke spullen van de bewoner op de kamer staan zoals foto’s, schilderijen, klok, hobbyspullen, beddensprei, boeken, enzovoorts.
Mensen met dementie hebben veelal behoefte aan structuur en een betrouwbare woonomgeving. Zo worden gevoelens van angst en onveiligheid zo veel mogelijk beperkt. En er wordt zo lang mogelijk een beroep gedaan op die aspecten die voor bewoners nog herkenbaar zijn. Centraal hierbij staat een veilige woonomgeving waar mensen zich thuis voelen. Kernbegrippen hierbij zijn: huiselijkheid, herkenbaarheid, veiligheid en ruimte voor dagelijkse gewoonten, patronen en rituelen. Herkenbare prikkels zoals de geur van verse koffie, activiteiten als boodschappen doen, wasgoed vouwen, groenten schoonmaken, televisie kijken en de krant (voor)lezen, maken hier deel van uit.
Op locatie Van Haarenstaete wordt dagelijks op de huiskamers de dagelijkse maaltijd bereid. Zowel de geuren als de handelingen zijn erg herkenbaar voor de bewoners. En al kunnen zij zelf bijvoorbeeld niet meer een cake bakken, een gesprek hierover heeft net zoveel meerwaarde. Niet de handeling is belangrijk, maar vooral de ervaring en beleving van de betreffende handeling.
Iedereen is uniek. Daarom is onze dienstverlening belevingsgericht. Dit betekent dat wij naar het individu kijken en daar wonen, zorg en welzijn op aanpassen. Wij verdiepen ons daarom in de sociale achtergrond, levensgeschiedenis, levensstijl en interesses van elke bewoner. De wijze waarop belevingsgericht groepswonen bij Van Haarenstaete vorm krijgt, wordt mede bepaald door de bewoners die er op dat moment wonen.
Van Haarenstaete is gezegend met een prachtige, grote binnentuin waar alle bewoners vrij gebruik van kunnen maken. Er staan diverse bankjes en er staan volop planten, bloemen en bomen waardoor de seizoenen enorm zichtbaar zijn. In de tuin is ruimte om te wandelen, mee te werken in de tuin, te jeu-de-boulen en meer. De achterdeur staat voor alle bewoners open, dus zij kunnen naar hartelust in de mooie, grote tuin wandelen en zitten.
Als thuis wonen niet meer gaat, dan vinden wij het belangrijk dat bewoners met dementie een veilige woonomgeving krijgen waar zij zich thuis voelen. Om bij Van Haarenstaete te kunnen wonen hebben bewoners een zorgprofiel nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Om precies te zijn een zorgprofiel VV 5 of 7. Het cliëntservicebureau van Amaliazorg kan u hierbij eventueel helpen. Zij kunnen ook uw andere vragen beantwoorden en een rondleiding inplannen.
Mantelzorgers en familie vervullen een belangrijke rol binnen de kleinschalige woonvormen van Amaliazorg. Familie neemt een belangrijke plaats in bij de belevingsgerichte woongroepen en is de hele dag welkom.
Herkenbare voorwerpen helpen vaak om herinneringen op te halen. Zo ook bij mensen met dementie. Bij de inrichting van de woongroepen hebben we hier extra aandacht aan besteed door voor de bewoners een herkenbare inrichting te maken. We geven gebruiken hiervoor bijvoorbeeld persoonlijke vitrinekastjes, belevingsgerichte hoeken en zintuig-prikkelende wanden.
Dagelijks vinden er activiteiten plaats waaraan bewoners van het verpleeghuis deel kunnen nemen.